Andersom denken

De ondertitel ‘een christen vandaag’ geeft aan dat het een reactie wil zijn op het boek ‘Een Jood vandaag’ van Elie Wiesel. Dit boek uit 1993, verschenen bij Uitgeverij Boekencentrum, is een bundeling meditaties uit diverse jaren. Het is een eerste publieke aanzet van Bart Gijsbertsen in zijn zoektocht naar een geweldloze theologie. Hij ziet de overlevingskansen van de kerk en van de westeuropese cultuur beslist worden in de houding die men zal aannemen tegenover Israël. Per hoofdstuk is een aantal gespreksvragen toegevoegd. Een tekstregister biedt een overzicht van behandelde bijbelplaatsen. Deze uitgave is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. Daarom via deze site te downloaden.

Eerst de Jood en ook de Griek

Ondertitel: verkenningen in de brief aan de Romeinen. Er is veel te doen over de zogenaamde Israël-theologie. De één noemt het een verrijking voor zijn geloof, de ander vreest juist dat deze theologie tekort doet aan de gestalte van Jezus Christus. Dit boek, verschenen bij Boekencentrum 1996, is een poging de brief van Paulus aan de Romeinen uit te leggen in het licht van de verhouding van ‘Israël en de volkeren’. Het boekje bestaat uit twee delen. In het eerste deel vinden we een groot aantal (werk)vertalingen en kort commentaar, met onder andere een nieuwe uitleg van de kerntekst Romeinen 1: 16 en 17. Het tweede deel bestaat uit een groot aantal korte en langere stellingen, als conclusies naar aanleiding van het eerste deel. Thema’s te over: Wie was Jezus voor Paulus? Wat bedoelde Paulus eigenlijk met ‘werken der wet’? Klopt het reformatorische ‘sola fide’ wel? Wat is de rol van Israël onder de volkeren? Hoe verder na Auschwitz? Omdat het boek alleen hier en daar nog antiquarisch verkrijgbaar is (ook nog een aantal exemplaren aanwezig bij de auteur), kunt u het hier downloaden.

Hieronder een lijst met belangrijkste publicaties. 

- B.Gijsbertsen, Andersom denken; een christen vandaag. Zoetermeer 1993
- B.Gijsbertsen, Eerst de Jood en ook de Griek; verkenningen in de Romeinenbrief. Zoetermeer 1996
- B.Gijsbertsen / H. Vreekamp (eindred.), Van zondag naar sabbat, een dagboek bij de Schrift in het perspectief van Kerk en Israël. Zoetermeer 1997
- B.Gijsbertsen, Geen tittel of jota; proeve van een leesrooster bij de Tora. Zoetermeer 2011 (samen met andere auteurs)
- Bart Gijsbertsen, Noordmans beluisterd op de verhouding ‘Israël en Kerk’ (in: Kerk en theologie, jaargang 61, januari 2010)
- Bart Gijsbertsen, Een heidense uitdaging; leven met de God van Israël. Heerenveen 2015; 2e druk 2017. Bestellen kunt u door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Uitgeverij van Warven De 2e druk is ook als E-book verkrijgbaar. Tip: Lees reviews op Een heidense uitdaging (Bol.com)
- Bart Gijsbertsen, Luisteren bij maanlicht, een gang door het kerkelijk jaar met een oor naar de synagoge. Kampen 2019 zie: joods-christelijke-dialoog.nl en korte video-samenvatting van het interview
- Bart Gijsbertsen, Van zilveren sporen, een gang door het synagogale jaar met een oor naar de kerk (Kampen 2020). Verschenen bij uitgeverij van Warven:  Meer info o.a. inkijkexemplaar ; Zie ook recensie Friesch Dagblad:
- Bart Gijsbertsen / Jan Willem Kirpestein, Leven met de Stem. Kampen 2020. Verschenen bij uitgeverij van Warven ;  Leestip recensie

 

De oudste publicaties zijn alleen nog antiquarisch beschikbaar. Met toestemming van de uitgevers is op deze site de inhoud van deze boeken nog te downloaden.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootte
Bewaar het bestand Andersom denken.pdfAndersom denken.pdf441 kB
Bewaar het bestand Eerst de Jood en ook de Griek.pdfEerst de Jood en ook de Griek.pdf512 kB